Herwaardering van de Utopie

Utopisch denken is gevaarlijk, maar vooral ook noodzakelijk, concludeert Joop van Hezik in zijn zoektocht naar duurzame ontwikkeling. Hij neemt ons mee langs utopische denkbeelden, via internationale conferenties die steeds opnieuw mislukken, naar het zogenoemde ontwikkelingsland de Filippijnen. De mens zal de bestaande groei-ideologie die ten grondslag ligt aan de huidige crisis in ons industrieelkapitalistische bestel dienen te doorbreken. Daarvoor is een nieuwe utopie nodig, een nieuw utopisch verhaal. Joop schetst de elementen van zijn Utopia. Dit is een Utopia dat zodra het bereikt dreigt te worden, steeds opnieuw plaats maakt voor een nieuw utopisch verhaal. De Filippijnse eilanden zijn hierbij metafoor, droom, nachtmerrie en continue inspiratiebron.

Joop van Hezik (Hedel, 1959) studeerde in 1989 af in de vakkencombinatie cultuurfilosofie, sociale en politieke filosofie en economische antropologie, Katholieke Universiteit Nijmegen. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest bij adviesbureaus, richtte hij ‘Bureau voor duurzame ontwikkelingsvraagstukken Ecotopia’ op. Joop is mede-initiatiefnemer van Stichting ChancEd, kansen & onderwijs voor Filippijnse kinderen. Tevens was hij fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten van Noord-Brabant en wethouder namens GroenLinks, PVDA en D66 in de gemeente Oisterwijk (2003 – 2012).

Sinds 2013 is Joop van Hezik werkzaam als adviseur biodiversiteit en groene economie bij het European Centre for Nature Conservation en als directeur van de Nature Assisted Health Foundation. Namens GroenLinks is hij lid van het congres van de Europese Groene Partijen.

Bestel Herwaardering van de Utopie

De Herwaardering van de Utopie, ISBN 978.94.90665.135 Prijs: €16,-

Lees de e-versie

ISBN e-book 978.94.90665.142 Prijs: €4,95

Herwaardering van de utopie Preview